Kulturnatt för en Sjukskriven

Hälsningar från en Sjukskriven. Har aldrig varit sjukskriven såhär länge. Sex dar, inklusive idag. Fast idag gick ju till hukka, för jag for till läkarn efter jobbet.

Bedövningen i fingret har inte släppt än, så hittills har jag ingen nöd. Har haft lite obekvämt med en vårta. För en högerhänt med stor vårta på pekfingret, har det inte varit helt ok. Detta kan vi kalla dagens onödiga information.

Så nu sitter jag här och skriver. Ingen pekfingervals här inte, men jag har ju fyra andra fingrar på höger hand.

Ute dunkar musiken, högtalarna checkas inför Nykarlebys Kulturnatt. Cyklade förbi torget innan jag for hem. Låg en hel gris på en grill, hopptorn började fyllas, försäljare hängde upp färgglada kläder och folk strosade omkring.

Förresten, ni som är på väg till Juthbackamarknaden, tänk på att ta kontanter med! Här finns bara en automat och den lär vara tom imorgon kväll.

Som ni märker, här händer det!

17.08.2017 kl. 17:13

En Smättad Fluga

Igår kväll planerade jag att ta itu med mammas vinbärsbuskar efter jobbet idag.

Hahaha! Vem försökte jag lura?

Sitter här som en smättad fluga och försöker rikta in tankarna på nån slags middag åt oss. Det är ungefär vad krafterna räcker till, just nu.

Man ska sluut määr så mytji. E jo it precis naan ungdom meir.

14.08.2017 kl. 15:53

En ledig fredag i augusti

Om nån säger att sommaren är slut, så har den fel. Tror jag har upplevt en av de finaste sommardagarna idag. Ljummen vind och sensommardofter.

I arla morgonstund (före tio, här ska inte överdrivas) tog jag peedi och la iväg till mamm. Ni vet detdär med att i mogen ålder sköta sin tvätt hos mamma. Det gjorde jag idag. Men Storasyster var inte bättre, hon. Kom med nytvättade lakan från Vasa för att mangla. Bra, att vi har en mor med stor förståelse för att man bör sköta textilierna.

Lunch, kaffe, praktiska göromål och spörsmål vi behövde utreda. Vi blev fler och fler kring trädgårdsbordet. Till sist på promenad till Floraparken med mamm och Storasyster. Verkligt vackra rosor de har där.

Sen tyckte nog mamm att det var helt bra att vi var och en for åt vårt håll. Hon tycker om när vi kommer, men är nog helt nöjd när vi far.

11.08.2017 kl. 17:06

Nystart

Äntligen har jag fått ändan ur vagnen och börjat sälja ägodelar.

När vi gjorde beslutet att flytta till Österbotten, gick allting så fort. Vi packade i rasande fart, fast vi visste att vissa ting behöver vi aldrig mer.

Lite fick vi bortrensat. Det kan man tacka bokantikvariet i Karis för. Men det var ungefär det enda vi åstadkom i yrseln.

Nu har jag tagit mej samman och börjat sälja. Mest möbler. M är tveksam, men jag tycker att nu tar vi nystart. Javisst, den möbeln kostade så och så. Då på nittiotalet. Men vem bryr sej om det idag? Tänker att nu är rätt tid att vi gör vårt hem till det vi vill. Inte bara möblerar med det som ändå finns i knutarna.

Tänker, att bara vi har en bra säng och varsin stol att sitta på. Då är vi på god väg. Det övriga må komma sakteliga.

Må säga, att jag känner mej lättad. Men vad i hela friden ska jag göra med mommos gungstol?

"Here we go again..."

06.08.2017 kl. 15:23

Nästa steg

Inte en hel vanlig söndag idag. För idag sa vi upp kontraktet på vårt tillfälliga boende.

Vilket betyder att inom kort, kommer vi att bo i vårt eget hem. Lilla Huset.

Knip mej nån, det händer nu!

Börjar jobba imorgon, så jag har all tid i värlen att begrunda detta.

30.07.2017 kl. 18:43

Att få vara på rätt plats

Hade ett värdefullt möte idag. Ett möte med en person som vandrat med mej sen vi var unga.

Vi drog ner till Andra Sjön. Köpte oss kaffe och semla. Konstaterade att det finns myki lite bänkar nere vid hamnen, men hittade nåt att sitta på ute på en pir.

Där satt vi, timme efter timme. Pratade, var tysta och hakade vidare på nästa tråd. Vi har vuxna barn, barnbarn och föräldrar som håller på att bli gamla. Båda är vi i arbetslivet ännu, vilket också kräver sitt.

Konstaterade hur livet fört oss och medgav inför varandra att vi är på rätt plats i detta skede av livet. Och det är vi nöjda med.

Att nu, nu har vi råd på att finnas till för dem som mest behöver oss. Vår respektive förälder.

Det är vi tacksamma för, B och jag.

 

27.07.2017 kl. 20:53

Syskonskaran

Idag har vi haft en syskondag. Fast mellanbrorsan var inte med.

Vi har diskuterat, kalkylerat och pratat lite till.

Allt medan vi åt gott bröd från Evijärvi, Aroma och Lillkungs. Finns ju alltid orsak att lyxa till tillvaron däremellan. Och om till det inte krävs mer än gott bröd, då är man på vinnande sidan.

Konstaterade att mina syskon är goda förhandlare. De vet vad de pratar om, vänliga i tonen, men vet vad de vill ha ut av förhandlingarna. Och ger sej inte.

Gott att få vara en del av denna syskonskara. De ger mej den styrka jag inte har just nu.

26.07.2017 kl. 20:33

Den Skrämda Svalan

Sommartillvaron fortsätter. Varit i mamms trädgård och knipsat bort utblommade pioner.

Plötsligt hör jag hur nån knackar på ovanför mitt huvud. Lyfter blicken och ser en fågel sprätta omkring innanför mamms vindsfönster. Stackarn var helt ifrån sej, den sprättade på så jag tyckte det var en jättestor fågel.

Visste inte hur jag skulle rädda den, så rapporterade vidare till grannhusen. Plötsligt var full räddningsoperation igång. Stegar och verktyg kom fram. Storebror klättrade hundra meter (ungefär) upp, lirkade ut ett litet fönster och puttade på fågeln. Den satt skräckslagen långs fönsterkarmen och försökte göra sej osynlig.

Plötsligt flög fågeln iväg. Det var en pytteliten svala. Brorsan monterade fönstret tillbaka och klättrade tryggt ner igen.

Slutet gott, allting gott. Men det må jag säga, jag skulle aldrig ha vågat klättra så högt. Hur gärna jag än velat rädda den skrämda svalan.

25.07.2017 kl. 13:56

Begravningsdag

Idag har det varit en annorlunda dag. Idag har det varit begravningsdag.

Måste sortera tankarna lite, sen kan jag berätta mera.

Konstaterade att jag har en enorm släkt även i Purmo.

Men mamm var nöjd, att vi följde hennes kusin till graven. Och vi fick vara med om ett ljust och kärleksfyllt avsked.

Dylikt  har jag följt på avstånd via telefonsamtal i över 30 års tid. Numera är jag rent fysiskt en del av det. Att vara där, medan mamm tar avsked av en efter en. Önskar jag kände de människor jag mötte idag. Fast. Det är ju det jag börjar göra nu. Och visst kände jag och lärde känna många idag.

Håhå, nu blir det tänka på.

22.07.2017 kl. 19:48

Växthuset och karameller

Idag har M och jag haft kvalitetstid tillsammans.

Vi monterade växthuset. Eller M monterade och jag var mest i vägen.

Nu är Ms vinranka och våra fem tomatplantor nästan under tak. Nästan, för att fem rutor pangade vid nedmonteringen vid torpet ifjol höstas. Det regnar lite in, om vädret behagar.

I mina ögon blev det fint. Halvfärdigt, men fint. Jag cyklade efter våra emaljfat som vi köpt från Kasvihuoneilmiö, och det blå-vita som Karin köpt åt mej från nåt loppis.

Detta växthus, har verkligen varit ut på äventyr. Först några år i Gerby, sen några år i Vallarsvedjaskogarna i Raseborg. Och nu har det en ny framtid i Nyykaabi.

Tog peedi och köpte oss karameller. När M kommer hem får han svampcrepes och karameller!

18.07.2017 kl. 19:49

Smutsigt byk

M och jag bor relativt primitivt för tillfället. men det är lugnt.

Vi har vatten i kranarna. Med varierande framgång. Kylskåp som inte har ramlat ihop än. Spis som fungerar, så att säga. Men den funkar.

Men vi har besparat oss från hjärtsnörp och inte tagit hit tvättmaskinen. Med den "Mördartrappan" vi har hit upp, beslöt vi att det fick anstå med egen maskin.

Så, nu tvättar Britten, 58 år sitt byk hos mamma. Hur sött är inte det? Idag for jag efter tredje maskinen som jag inte orkade vänta ut igår. Mamm hade knivskarpt vikt ihop vittvätten. En handduk behöll hon. "He fransar så i kantin. Ska sy in ett snedband."

Tala om att tvätta sin smutsiga byk. Begreppet har fått en ny dimension.

13.07.2017 kl. 22:08

Varför det är bra med familj

Mina tre snart, huvudparten av dem är redan, vuxna syskonbarn är ensamma hemma. Omgivningen ligger i beredskap.

Idag behövdes det. De var utlåsta.

Omgivningen bestående av deras kusin, M, Storebror och jag drog ut på beredskap.

Hah, inga problem. Storebror och M monterade bort ett dörrfönster och sen var det bara att öppna dörren. Min Storebror konstaterade att han valt fel yrke, borde ha börjat som Inbrytarkung.

Innan beredskapsgruppen drog vidare, sa brorsan: "Om ni behöver släng i dörrar i kväll, så välj en annan. Kommer och lägger lite mera spik imorgon."

Ungdomarna gick tacksamma in till sitt hem. Alternativet hade varit sommarrummet i boden, vilket inte heller är helt fel.

Men nu finns det reservnycklar i omgivningen och alla är lyckligt hemma igen.

Att sånt, en söndagseftermiddag i Nykarleby.

02.07.2017 kl. 19:45

Märtha och mommo

Vad göra vi då, veckan efter midsommar?

Jo, då peedar vi omkring, Märtha och jag. Fyra dar sen hon fick sin Pukyped och hon rantar omkring som en blixt. Och mommo efter.

Idag var vi till biblioteket. Lillonen fick högtidligt sträcka fram lånekortet åt bibliotekarien. Säga artigt tack och hej, och igen en erfarenhet rikare! Hon lånade böcker alldeles själv! Nämnas bör, att vi har ett mycket fint bibliotek i Nykarleby. Då talar jag fint som i utbud, men också fint som i arkitektur.

Kom just hem. Var en timme på Rummelbackens lekpark. Barnbarnet klättrade, gungade och sprang. Mommo blev helt slut.

Det blev kväll, så vi peedade över storbron, mötte dotter och måg. Sa, "Tack för idag. Vi ses imorgon." Då drar vi iväg på nya äventyr. Märtha och mommo.

27.06.2017 kl. 20:25

Riktigt mycket midsommar

Det har varit midsommar.

Med barnen och broderns familj. Allt med den äran.

Ser inte mina barn så ofta, men de är så innerligens kära för mej. Har grejat på med Lillonen denna eftermiddag. Inomhusväder.

Vi satt på förmiddan , mina barn med avec , M och jag,  hos mamm en en stund och bara pratade. Barnen pratade så nätt med mamm. Och mamm var så glad att de kom.

Sen drog två barn söderut. Det äldsta finns kvar i knutarna.

Är så gott att ha dem här. Ser att de trivs, känner sej hemma.

Allt innan de drar vidare. Mamm o jag blir kvar.

Det har varit riktigt mycket midsommar.

25.06.2017 kl. 18:37

Nyye peed!

Är som bekant ingen vän av shoppande.

Men idag upplevde jag ren shoppingglädje! Hade beställt en Puky åt barnbarnet från Polkuped. Den kom idag. Blank, glad i färgerna, bromsar och en liten pikant stödfot. Gummidäckena är svarta och breda. Blommor på ramen.Tycker den är så fin.

Hoppas Lill-Märthonen är av samma åsikt. Vi har gemensamt valt färg via nätet. Rosa och turkost.

Kan riktigt se barnbarnet sparka iväg på Nyykaabis trottoarer och mommo flämtande efter.

19.06.2017 kl. 19:13