Brudklänningen

Letade efter mina sommarkläder idag. Det gick inte så bra. Tycks inte ha så mycket. Men det gör ingenting, ska pussla ihop vad jag hittade. För nytt köper jag icke, har icke lust.

I en av garderobpåsarna hittade jag mammas brudklänning. Varför jag haft den i mina gömmor, vete de vise. La den på armen och bar den till mamma.

"Mamm!, Sii va ja har!" Mamma tittade fundersamt och sa, att det var nog inte hennes. "He e noo tiin. He e tiin brudklänning." Mamma började fundera om det kanske var hennes konfirmationsklänning, men det trodde inte jag. Så vi tittade på mammas o pappas brudfoto, och visst var det samma klänning.

Då började mamma berätta att sömmerskan kom till Sisbacka för tre månader. Mamma och hennes väninna gick i lära hos henne och sydde sej brudklänningar.

Lite trasig och gulnad är den, men så är den rejält över sextio år också. Nu hänger den i mammas vävkammare och vi ska tro den väcker goda minnen från ungdomens vårdag.

 

16.06.2017 kl. 18:36

Där björkarna susa

När jag skriver om hur jag susar omkring på peedi. Det är allvar. Här i Nykarleby susar man fram, det är ju bara platt och rakt framåt. Karisbor vet backen från Evalds till Församlingshemmet. Där talar vi uppförsbacke! Halva vägen steg jag alltid av cykeln och låtsades greja med växlar eller nåt. Allt medan andhämtningen jämnade ut sej.

Det om cyklandet.

Ledig dag igår. Vad göra vi då? Det blev mamm-dag. Vi gick till torget för att köpa sommarblommor av eminenta Backlunds Trädgård. Inte lätt, det ena var ju vackrare än det andra.

Men mamm fann de blomster hon ville ha. Vackert gammelrosa begonior. En vacker dahlia köpte vi även till pappas grav.

Denna vackra försommarseftermiddag planterades således blommor. Kaffe och grisar utomhus och sen bar det av till gravgården.

På gravgårdar är det så vackert. Är man morbid, när man tänker så? Tycker jag inte. Där är ordning, stillhet och allt andas omvårdnad. Omvårdnad om de människor vi inte längre har hos oss, men aldrig glömmer. Medan jag stod där på knä och bökade i jorden, tänkte jag på papp. Han var en filur. Glimten i ögat. Förmågan att se framåt, visionär. Hur han nog ville att vi barn skulle få ett gott liv.

Så det blev också litet av en papp-dag.

Dylika tankar medan björkarna susade i vinden.

 

15.06.2017 kl. 19:38

He e riktigt tållot

Ledig dag. Så här har det peedats runt. Som jag har peeda.

Inser att vårt nuvarande boende hit och dit överstiger var människas förnuft. Men det är lugnt. Kör en tvättmaskin här, rensar en trädgård där. Försöker fylla på mat i skåpet däremellan.

He e riktigt tållot.

Så, när M väl kommer hem i afton, nekar jag honom att låta väckarklockan ringa imorgon bitti.

Det kan man unna sej. Att sova tills man vaknar. De dagar man är ledig. För imorgon är jag också ledig. Väl unnat, till mej själv.

Finns en gräns för vad man orkar med allt tålleri.

13.06.2017 kl. 21:29

Trädkramaren

Känner ni till Den Totala Tröttheten?

Den kom i hus med mej idag. Bara sådär att man stänger av allt och bara är. Tyst, med sina egna tankar.

Inga måsten, ingen brådska. Bara få vara och ta emot den ljusa natten, när det väl beger sej. På tal om natt. Här går solen ner dryga tre timmar per dygn.

Detta med att stänga av,  är en rikedom vi bör tillåta oss. Att bara vara. Låter ju lite småpöllot, egentligen.

Får väl böri gaa o kraam na träd eldär naa.

Och för att övergå till vardagen. Egentligen borde jag diska. Men det vill jag inte. Men jag gör det ändå.

 

10.06.2017 kl. 21:11

Allt medan man poplar åpå

Nu är det knappt åtta månader sen vi flyttade till Öbotten.

Den trogne läsaren vet, att jag inte alltid vet hur jag ska vara tillsammans med mamm. Sakta har umgängessättet vuxit fram, under månaderna som gått.

Visst, jag bökar omkring i hennes trädgård. Hon anser det oviktigt, men så gör vi denna sommar. Jag har alltid räknat mamm som en stor trädgårdsälskare, men numera är det inte viktigt för henne. Betyder inte att vi inte skulle vända och vrida på var fröpåse. Betyder inte att hon inte följer med hur det gror. Speciellt ogräset. He e mamm, he.

Men jag har hittat en förmåga i mej själv, som jag inte visste att jag hade. Jag berättar. Jag berättar om risgrynsgröten på 23 liter mjölk, som jag kokade idag. Berättar om hur jag står med huvudet i grytan då den ska skuras.Jag berättar delar ur böcker jag läser. Jag berättar radioprogram vi eventuellt lyssnat på tillika under dagen. Jag berättar nån episod ur nån tv-serie jag sett. Jag berättar det senaste jag hört från mina syskon (vissa delar). Jag berättar om mina barn. Fast jag får alltid börja med: "Och mitt yngsta barn, Astrid..." Och jag märker, att medan vi pratar, lyser mamm upp. Hon skrattar.  För jag ställer inga frågor. Hon behöver inte minnas och skarva i. Vi bara pratar här och nu. Fast liiti drar vi till Purmo eller Forsby mellan varven.

Man kan kalla det, att jag poplar åpå. Men, man kan också kalla det att vi hittar en plattform som vi trivs på. Mamm o jag.

 

08.06.2017 kl. 19:12

Dagen då gäddhängena släpptes loss

Idag har jag mött sommaren. Riktigt på riktigt.

Avfärdade ylletröja och strumpor när jag cyklade hem från jobbet. Böt några ord med M, drack några glas vatten o peedade iväg till mamms trädgård. Med ärmlös skjorta på! Liiite man bryr sej om att gäddhängena syns, en dag som denna.

Sen bytte jag trädgård till den som ska bli "vår". Bökade i jorden en god stund. Sen insåg jag min begränsning. Har ytterligare fem dagars arbete i kök framför mej innan nästa veckovila. Boooring! Arbetet stör sannerligen fritiden. Fast det är kiva med lön.

Och även om det skulle snöa imorgon, så idag har jag fått möta sommaren. Detta lever jag länge på.

07.06.2017 kl. 21:29

Stolta narcisser

Vet ni vad som är bra med Nykarleby?

Förutom släkt och hembygd.

Jo, på dessa breddgrader dukar inte vackra narcisser under för värmeböljor. Finns ingen värme. Än. Vårblommorna blommar stolt vidare. Vecka efter vecka. Tänker säkert: "Va talar ni om? Sko vi ha blomma uut rei? Näää, it ere tiider än." Om man nu kan tänka sej att en blomma tänker.

Nonsensprat, som Kruska (min lågstadielärare)  sku ha sagt. Men nog kan man ju alltid fundera.

Här knaprar det under ytan när våren kommer. I Raseborg exploderar sippor, gullvivor och äppelblom. Jäär knaprar e o påå.

Har ju faktiskt inte upplevt en försommar här sen 1984. Man ser och lär.

04.06.2017 kl. 21:41

Ledig dag?

Ledig dag idag och sen är det ett tag till nästa gång. Visste redan igår kväll att ett och annat bör ske just idag. Myki man orkar rusta efter en dag på jobb. Den insikten har jag kommit till för länge sen.

Om två veckor kommer husfolket hem för en välförtjänt semester. Då ska de få komma hem till sitt eget hem utan de inneboende Hustomtarna M och undertecknad.

Så, idag har vi plockat ihop det mesta av våra pynjor i detta hus. Fört dem till mammas tomma butikslokal, hämtat ytterligare ett lass från förvaringen. Burit, roadat och städat vartefter.

Detdär med städning, är en förunderlig företeelse. Som man tänker att nu var det gjort, så vänder man sej om och ser nästa projekt.

Tur, att dagen är ung.

31.05.2017 kl. 13:22

Solen i Nykarleby

I Nyykaabi luras solen riktigt mycket.

M och jag var till en plantskola på förmiddan. Trodde vi skulle frysa oss fördärvade. Sen envisades vi med att bygga en lövkompost. För att vi behöver en vid Lilla Huset. Där stod jag med mina goretexskor och sa ynkligt: "Mikael, ja troor att ja fryyser om tåånan o."

Vi fick komposten klar. Tog itu med en syrenberså och grävde upp nåt som nån gång varit en blomrabatt. Småningom tinade vi upp.

Efter en så kall dag, brukar jag tänka att i afton går jag tidigt i säng. Och vad händer då? Jo, en molnfri himmel framkommer och en mild vind börjar blåsa i Nykarleby. Ut, och upp, bara!

Solen i Nyykaabi är en riktig lurendrejare. Och int har den vett att gå ned, heller.

Detta, just detta, är skillnaden mellan att bo i Nyland och Österbotten. Ljuset.

29.05.2017 kl. 18:57

Päärona i backan

Sådärja. Nu kan jag lugnt luta mej tillbaka och låta sommaren komma.

Päärona e i backan. Mamms backa, således. 31 stycken Marabell, för att vara exakt.

Följande tips har jag delat med mej av tidigare, men det är så bra så vi repeterar.

Hur vet du att marken är tillräckligt varm för att sätta potatis? Jo, man sätter sej med rumpan bar på backen. Om det är ok att sitta kvar en stund, då är det dags att sätta potatis.

Detta knep är ännu oprövat för min del, men man vet aldrig...

24.05.2017 kl. 14:24

Vi mårar på

Vi mårar nu på.

Steg upp med grannens tupp. Eventuellt två timmar senare. Bad M slänga väckarklockan i väggen. Oklart om han gjorde det. Hade pratat ihop oss i går afton om vad vi skulle hämta från förrådet där vårt hem finns.

Plockade med oss allt möjligt från heimani. Förde ett litet trädgårdsmöblemang åt mamm. Förde en hel del till det som vi planerar ska bli en popp opp-butik nångång detta år.

Mamm hade besök. Min yngsta moster från Nedervetil var på besök. Där mumsade vi glass och pratade så stoppona yrde.

Sen ursäktade jag mej, drog på mej stövlar och arbetshandskar och började gräva. Mamm har en trädgård som är helt skyddad. Där är varmt, blåser inte. Förutom trafiken är det bara kyrkklockan som hörs. Nåja, kanske lite musik från puben bakom staketet också.

Vet inte med er, men finner det rogivande att rensa. Man siktar in sej på ett ogräs, tar grepen och lyfter myllan. Känslan av att rötterna släpper, man skakar bort myllan och slänger ogräset i hinken. Sen fortsätter man med de resterande tusen ogräsen. Det blir aldrig färdigt i en trädgård, men det är ju inte det som är planen.

Planen är, att vi mårar åpåå. Ein dag i sänder.

22.05.2017 kl. 21:06

Småstadslördag

Lördagar är också bra. Sov tills jag vaknade och där och då var jag fylld av energi. Det var en mycket god känsla.

Tog peedi o la iväg över Storbron.

Knackade på hos brorsans son med fru. De var hemma. Vi hade goda samtal som flöt på i nån liten timma. Eller två.

Sen stod svägerska med dotter på backen. Då byter man naturligtvis några ord och kliar hundarna bakom öronen under tiden.

Och mamm satt på givakt. Hon såg ju att jag hade peedi på backan. Hon undrade lite vart jag försvunnit. Hade sökt mej i sina rabatter ren...

Vidare med peedi till Husägarfrun. Goda diskussioner om tapeter, vad man vill ha i hus med sej, badrums insynskydd, planteringar.

Tå va ja sluut i huvu reij. Tog peedi, for via Ernstas efter na maat o peeda heim.

Väl använd lördag, om ni frågar mej. Imorgon morsdagslunch hos storasyster i Vasa.

God lördagsafton!

13.05.2017 kl. 19:22

Småstadsfredag

På lagom trött humör efter en arbetsdag i ett av stadens kök, men lät cykeln rulla nerför backen och stanna vid biblioteket.

På biblioteket hittade jag godbitar. Hur ska man bära sej åt för att kunna läsa fyra böcker på samma gång? Äh, får väl ta en i taget.

Borde ha handlat mat, men såg räddningen i Backlunds på torget. Så granna tomater! En gurka slank också med. Paprikorna i ugnen nu med fyllning och ost över. Behöver inte alltid vara så märkvärdigt.

I morse när jag peedade över Storbron kom en taxi emot. Chauffören hälsade glatt. "Ahaa," tänkte jag och vinkade tillbaka. "Nu vet jag vem Bs karl är!" Hade bett om att just denne man skulle tuta eller vinka, så jag vet nästa gång att det är han. Om han böri tro jag slänger mej högfärdig.

Helt lugna puckar i småstan, med andra ord.

 

12.05.2017 kl. 17:48

Gröna oliver och fotsalt

Att bo i en av Finlands minsta städer, för med sej allt möjligt. Nu tänker jag inköp.

Häromdagen skulle jag köpa gröna oliver. Lätt match. Fanns en sort. Inget fjantande med jämförande av kilopriser där inte.

Idag skulle jag köpa siskonkorv och fotsalt. Det fanns inte. Helt enkelt.

"Nåväl", sa jag åt M. "Vi har jo groovsalti. Ska väl ha sama verkan he å fö föötren." Avsaknaden av siskonkorven kanske hör till rubriken icke-säsong?

Glada i hågen ryckte vi på axlarna och betalade för yoghurten och brödet. Det finns. Även här.

O veit ni va? it svälter vi ihjäl jäär heldär. Måst ba tänk om na liiti ibland. Ganska befriande.

09.05.2017 kl. 20:50

Vårstädning i liten skala

Blev lite på gångs idag.

Började städa köksgolvet (hemma) och kom på att jag kan ju ta förnstren tillika. Kanske inte så nödvändigt, men tänkte jag gör det när jag nu fejar på.

Kunde inte ha haft mera fel. Det bara rann svart vatten när jag drog med fönsterrakan.

Så kan det bli efter en vinter med en nyckfull vedahällo.

Men no blänker e!

09.05.2017 kl. 14:22